
13 / Nov / 2025

13 / Nov / 2025
Matcha thee maken doe je zo: zeef 1 tot 2 gram matchapoeder, voeg een klein beetje heet water toe (ongeveer 80°C), roer tot een pasta en klop dit daarna op met een bamboe klopper tot een schuimige groene drank. Daarna direct serveren.
In dit artikel leer je precies hoe je matcha thee maakt, welke materialen je nodig hebt, welke fouten veel voorkomen en hoe je optimaal geniet van deze gezonde Japanse groene thee.
Matcha is een fijn poeder gemaakt van speciaal geteelde Japanse groene theebladeren. De planten worden vlak voor de oogst enkele weken in de schaduw geplaatst, waardoor het chlorofyl toeneemt. Na de oogst worden de bladeren gestoomd, gedroogd en vermalen tot poeder. Matcha werd traditioneel gebruikt in Japanse theeceremonies die in het teken staan van rust, aandacht en bewust genieten. Tegenwoordig is matcha ook populair in moderne recepten, van matcha thee tot energierijke smoothies.
Omdat je bij matcha het hele gemalen theeblad binnenkrijgt, bevat het veel meer antioxidanten (zoals EGCG) dan gewone groene thee. Daarnaast geeft de combinatie van L-theanine en cafeïne een stabiele, heldere energieboost – zonder de pieken en dalen van koffie. Regelmatig matcha drinken ondersteunt de stofwisseling, focus en celherstel. Meer weten? Bekijk onze pure groene thee selectie voor vergelijkbare opties.
Gebruik voor het maken van pure matcha thee een van onze matcha thee soorten. Gebruik je het voor bakken of koken? Dan is Matcha Cooking perfect.
Geen traditionele tools? Begin dan met een kleine garde, een koffiemixer of zelfs een melkopschuimer. Een gewone soepkom kan ook dienst doen als alternatief voor een chawan.
| Ingrediënt | Hoeveelheid |
|---|---|
| Losse-T matcha | 1–2 gram |
| Water (niet kokend, circa 80°C) | 70–100 ml |
Serveer de matcha direct voor de beste smaak en schuimkwaliteit.
De traditionele methode wordt uitgevoerd met matcha tools zoals chawan, chasen en chashaku. Door de kloptechniek ontstaat een schuimige, umami-rijke thee die perfect tot z'n recht komt. Het is de meest authentieke manier om matcha thee te maken.
Heb je geen bamboe klopper? Maak dan matcha met een elektrische melkopschuimer, garde of shaker. Deze moderne techniek is handig en snel, en ideaal voor recepten zoals matcha latte of iced matcha. Let wel: de schuimstructuur is iets minder stevig.
Wil je optimaal starten? Bekijk onze matcha tools en accessoires of Matcha voor beginners.
Doe 1–2 gram matchapoeder, 100 ml koud water of melk en ijsblokjes in een shaker. Goed schudden tot het schuimt. Serveer direct. Je kunt ook een blender gebruiken. Deze verfrissende variant is ideaal op warme dagen en snel klaar.
Bereid matcha met weinig heet water volgens het basisrecept. Voeg daarna 150–200 ml warme, opgeschuimde melk toe. Plantaardige melk zoals havermelk of amandelmelk past hier uitstekend bij. Voor extra smaak voeg je honing of vanille toe.
Matcha heeft een krachtige, licht bittere smaak met een kenmerkende umami ondertoon.
Een geopend blikje matcha blijft tot 3 maanden vers, mits koel, droog en luchtdicht bewaard – liefst in de koelkast. Langer bewaren kan ten koste gaan van smaak en voedingswaarde.
Ja. Matcha bevat ongeveer evenveel cafeïne als een kop groene thee (20–35 mg per portie). Door het aminozuur L-theanine geeft het energie zonder de typische 'dip' zoals bij koffie.
Bij gewone groene thee trek je een infusie en verwijder je na het zetten het blad. Bij matcha los je het gemalen hele blad op in het water en drink je het dus volledig mee. Hierdoor krijg je meer antioxidanten en voedingsstoffen binnen.
Ja. Matcha is perfect voor gerechten zoals muffins, koekjes, pannenkoeken en zelfs sauzen. Matcha geeft je recepten een mooie groene kleur en een aardse, unieke smaak.
Meer leren over hoe je matcha thee maken nog leuker en lekkerder maakt? Bekijk onze collectie matcha producten.