✔︎ Ruim 400 soorten losse thee ✔︎ Vanaf € 35,- gratis verzending binnen Nederland (vanaf € 45,- naar België of Duitsland) ✔︎ Veilig shoppen en betalen
Hoeveel cafeïne zit er in thee

28 / Apr / 2023

Hoeveel cafeïne zit er in thee

Hoeveel cafeïne zit er in thee?

Thee is een populaire drank die over de hele wereld gedronken wordt. Thee wordt genoten vanwege de smaak, het aroma en de energieboost die het geeft. Maar hoeveel cafeïne bevat thee eigenlijk? Laten we eens kijken naar het cafeïnegehalte van verschillende soorten thee en welke factoren dit kunnen beïnvloeden.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de hoeveelheid cafeïne in thee sterk kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type thee, de hoeveelheid gebruikte theebladeren, de zettijd en -temperatuur en de waterkwaliteit. Over het algemeen bevat thee minder cafeïne dan koffie, maar het kan nog steeds een aanzienlijke energieboost geven.

Zwarte thee

Zwarte thee, de meest geconsumeerde theesoort in het Westen, bevat doorgaans ongeveer 40-70 milligram cafeïne per kopje van ongeveer 230 ML. Deze hoeveelheid kan variëren, afhankelijk van de sterkte van de thee en hoe lang deze getrokken is. Een sterkere kop zwarte thee die langer is getrokken, kan bijvoorbeeld tot 90 milligram cafeïne bevatten.

Groene thee

Groene thee daarentegen bevat minder cafeïne dan zwarte thee, met ongeveer 25-50 milligram cafeïne per kopje van ongeveer 230 ML. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de soort groene thee en hoe deze wordt gebrouwen. Sommige groene theesoorten, zoals matcha, kunnen meer cafeïne bevatten door de manier waarop ze zijn bereid.

Oolong thee

Oolong thee valt qua cafeïnegehalte tussen zwarte en groene thee in, met ongeveer 30-50 milligram cafeïne per kopje van ongeveer 230 ML. Dit type thee is gedeeltelijk gefermenteerd en kan een breed scala aan smaken en aroma's hebben.

Kruidenthee

Kruidenthee, ook wel tisanes genoemd, wordt niet gemaakt van theebladeren en bevat dus geen cafeïne. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamille, pepermunt en rooibos. Deze theeën kunnen een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een cafeïnevrij alternatief voor traditionele thee.

Zetmethode

Het is belangrijk op te merken dat het cafeïnegehalte ook kan variëren op basis van de gebruikte zetmethode. Losse theeblaadjes kunnen bijvoorbeeld meer cafeïne bevatten dan theezakjes vanwege de fijnere kwaliteit van de theeblaadjes die in theezakjes worden gebruikt. Bovendien kan het gebruik van te heet water of te lang trekken ook het cafeïnegehalte van thee verhogen.

Oorsprong theebladeren

Een andere factor die het cafeïnegehalte kan beïnvloeden, is de oorsprong van de theebladeren. Verschillende soorten theebladeren kunnen verschillende cafeïnegehalten hebben en de omstandigheden waarin ze worden gekweekt, kunnen ook een rol spelen. Theebladeren die op grote hoogte worden gekweekt, hebben bijvoorbeeld doorgaans een hoger cafeïnegehalte dan theebladeren die op lagere hoogten worden gekweekt.

Het cafeïnegehalte van thee kan dus sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type thee, de hoeveelheid gebruikte theebladeren, de zetmethode en de waterkwaliteit. Over het algemeen bevat zwarte thee de meeste cafeïne, gevolgd door oolongthee, groene thee en kruidenthee. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het cafeïnegehalte niet de enige factor is waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een thee. Er moet ook rekening worden gehouden met smaak, aroma en andere gezondheidsvoordelen.

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden